torsdag 20 september 2012

Bakningsdags!

Jag blev så sugen på att baka matbröd härom dagen. Tänkt och gjort, det blev två sorter och jag tänkte dela med mig av recepten här.

Först blev det brödrutor:

50g jäst, 5 dl fingervarmt vatten, 2 msk olja, 2 msk brödsirap, 1½ tsk salt, 2 dl havregryn, 4 dl havrekli, 4 dl grahamsmjöl, 3 dl vetemjöl.
Arbeta ihop degen, jäs i 30 min. Platta ut degen och lägg i en bakplåtspappersklädd långpanna. Skåra den i 24 rutor.Jäs i 30 min. Grädda i 225 grader , 15-20 min.

Sedan blev det "Pippibullar":

25 g jäst, 6 dl fingervarmt vatten, 1 dl linfrö, 1 dl vetekli, 1 dl vetegroddar, 2 tsk salt, 13-15 dl vetemjöl.
Arbeta ihop degen, jäs i 30 min. Ta upp degen, dela i 20-24 bitar och rulla bullar. Jäs i 30 min. Grädda i 200 grader ca 20 min.

Är det inte gott med hembakade brödbullar, så säg?!

Jag är gudmor till en tjej som nu är 25 år - och hon ska gifta sig på lördag! Vi bor inte så nära varandra, så jag har gjort ett kort som jag har skickat till henne och hennes blivande man. Hon är inte så "puttinuttig", så det fick bli ett ganska enkelt kort. Presenten glömde jag förstås fotografera innan jag skickade den, men den var gjord med nål och tråd......

På tal om tråd, så kollade jag igenom mina restgarner - kopiösa mängder! Man kan inte spara allt - så jag har gjort iordning en stor kasse som jag ska ge till förskolan. Det brukar vara välkommet.

Vi har fina äpplen i vår trädgård. Så imorgon blir det äppelkaka!

Ha det gott!
Maria

2 kommentarer:

  1. Verkar vara nyttiga bröd du bakar! Goda ser dom också ut att vara!!!

    SvaraRadera
  2. Det ser verkligen gott ut. Jag fick också ett ryck och bakade matbröd härom dagen. Mycket bättre än köpebröd :)

    SvaraRadera

b