tisdag 21 december 2010

Traditions-bakat

Jag har tagit över en tradition från min mor - att baka Anisbröd till jul. Det hade vi alltid hemma  och det är nog en norrländsk specialitet, för min man hade aldrig hört talas om något sådant.

 Hemma kallas de "kusar" (hästar), därav formen. De gräddas inte i ugnen, utan friteras i olja eller kokosfett. Jag föredrar kokosfett. (Och det som blir över av det, gör jag fågelmat av - blandar i frön, gryn m.m. och låter stelna.)

 Det bubblar och fräser när de blir härligt bruna.

 Detta blev "skörden". De är jättegoda - man kan med fördel värma dem och vända dem i strösocker innan servering, det är mums!

Vill ni ha receptet? Varsågoda:
(Jag gör halv sats, det blir tillräckligt mycket av det!)

150 g smält smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
3 dl strösocker
2 tsk stött anis
1 ägg
16 dl vetemjöl
olja eller kokosfett till fritering

Blanda det smälta smöret med mjölken och värm till 37 grader. Häll detta över den smulade jästen och blanda i de övriga ingredienserna, till en smidig deg. Jäs 30 min. Kavla ut degen och skär ut kammar, jäs 30 min. Fritera i olja eller kokosfett - vänd bröden när kanten börjar bli brun. Värm och vänd i strösocker innan servering.

Min man och jag fick en fin amaryllis (+ en chokladask) som tack för våra insatser i församlingen under det gångna året. Så fint! Amaryllisen har två knoppar och den ena är på väg att slå ut snart.

 Med blomman följde ett fint julkort som är som en tavla. Där kan man också läsa julevangeliet.

Dottern brukar sätta fram julkrubban varje år . (Det var min uppgift när jag var barn) Denna krubba köpte vi i Oslo, när vi bodde där i mitten på 90-talet. Där fanns det en bokhandel som hade en enorm krubb-utställning i källaren vid varje jul. Där fanns pyttesmå och jättestora - och många storlekar däremellan - julkrubbor, från alla möjliga håll i världen. Fascinerande!                                                                            Vi brukar ha några krukväxter kring stallet, men de har inte kommit på plats ännu.

Nu är det dan före dan före dan före dopparedan - varför går dagarna så fort nu? Nåja, jag hinner nog det lilla jag har kvar innan vi flyger till norrland på torsdag morgon. Hoppas att det inte blir för snöigt och blåsigt, så att det blir problem för flyget.

Idag är det dessutom vintersolståndet - årets mörkaste dygn. Sedan vänder det!

Ha det gott!
Maria

5 kommentarer:

 1. Låter spännande nästan att jag blir sugen att prova, undra smakar det som typ "struvor" min mamma gjorde alltid det och doppa i socker....
  Ha en trevlig jul där uppe i Norr /Kram

  SvaraRadera
 2. Härligt att läsa om dina "kusar", såna hade vi jämt hemma, fast jag var inte så förtjust i dem utan tyckte mer om en sorts friterad ring som ser ut som en munk men smakar mer "kakigt". Tror vi kallade dem cardor! Men det blev julkänsla av att få se din skörd! God Jul!

  SvaraRadera
 3. Så mycket vackert och inspirerande hos dig...jämt! Tack för receptet.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Har aldrig sett såna kluriga kakor, men jag tycker om traditioner så det är klart att ni skulle ha såna till jul! :)

  SvaraRadera
 5. nej det brödet har inte jag heller sett/hört talas om...

  SvaraRadera

b